Botoks se koristi decenijama da relaksira mišićne spazme vrata i oko očiju. Slučajno je otkrivena njegova moguća upotreba u kozmetološke svrhe pošto bolesnici s paralizom nerva facijalisa koji upravlja mimikom – nemaju bore na paralisanoj strani. Cilj primene botoksa je privremena paraliza mišića, što posledično vodi do opuštanja mišića. Kod mlađih osoba se upotrebom botoksa može sprečiti pojava bora.

Tokom godina mišići koji upravljaju mimikom stvaraju nabore i procepe u koži. Kada se ti mišići parališu, linije na koži omekšaju.

Koristi se za čelo, predeo oko očiju i između obrva.

Tretman traje 10-15 minuta. Botoks se ubrizgava u nekoliko raznih tačaka na licu, se vrlo finom iglom i apilicira se u površinske mišiće. Efekat ne nastupa odmah, nego se odvija postepeno u narednih 7-14 dana, a u proseku traje oko 6 meseci. Međutim, ako imate izraženu i snažnu mimiku lica, efekat jednog tretmana će biti znatno kraći. Da bi se produžio interval trajanja efekta, primena botoksa se može kombinovati sa mezoterapijski primenjenom supstancom koja ima sličan efekat, ali drugi princip dejstva. Rezultat je produženje perioda za obnavljanje botoksa.

Da li botoks uzrokuje ukočenost lica?

Iako su čelo i bore oko očiju izglađeni i  miruju, osoba nema utisak da joj je lice ukočeno jer je mimika koju je koristila u većini slučajeva totalno nesvesna. Zapravo, nesvesno ponavljanje ove mimike je i dovelo do tog efekta starenja.

Da li je botoks opasan?

Botoks koji se primenjuje u estetske svrhe je maksimalno razređen i primenjen od strane stručnjaka. Nema nikakve opasnosti po zdravlje – naprotiv, botoks donosi divnu promenu na vašoj koži, koja ne može proći nezapaženo. Vidi se da ste „nešto radili“, ali nema upadljive promene ličnog opisa.

BOTOKS PROTIV PREKOMERNOG ZNOJENJA (HYPERHIDROSIS)

Znojenje je prirodna telesna funkcija neophodna za regulaciju telesne temperature. Postoji 5 miliona znojnih žlezda po celom telu, a oko 2/3 ovih žlezda je skoncentrisano na rukama. Lučenje znoja je pod kontrolom simpatičkog vegetativnog nervnog sistema.

Neki ljudi imaju problem prekomernog znojenja, što se ogleda u činjenici da je njihov sistem prestimulisan i proizvodi više znoja nego što je potrebno da bi se održavala konstantna telesna temperatura. To se stručno zove HIPERHIDROZA. Prekomerno znojenje može biti u naletima ili nastati zbog toplog vremena, emocionalnog stresa ili bez ikakvog razloga. To je takozvana primarna hiperhidroza i dešava se u nekoliko tipičnih regija kao što su pazuh, dlanovi i stopala.

Međutim, hiperhidroza može biti i deo nekog medicinskog problema nepoznatog uzroka ili u slučajevima hipertireoidizma ili hormonalne terapije malignih bolesti.

Problem prekomernog  znojenja  ispod pazuha, na dlanovima i tabanima se rešava primenom preparata botoksa sa ciljem da se spreči znojenje na tim mestima. Ubrizgavanjem preparata tankim iglama na označenoj regiji čini da se blokira lučenje prekomerne količine znoja i uspostavi ravnoteža u telesnoj regulaciji organizma.