Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Česta pitanja

Šta je celulit?

Celulit je, najkraće rečeno, masno tkivo koje se nalazi na određenim delovima tela (najčešće butinama i zadnjici). Starenjem kože i brojnim drugim promenama, dolazi do pojave celulita i kod muškaraca i kod žena. Iako se kvalitet kože ne menja, ona dobija specifični izgled koji spolja podseća na narandžinu koru. Za sada ne postoji lek za celulit, a nabolji rezultati se postižu odgovarajućim dijetama i vežbama u kombinaciji sa liposukcijom.

Da li sam se predala u prave ruke?

Ako ovo pitanje postavljate veče uoči intervencije, možda se još uvek dvoumite da li vam je intervencija potrebna. Dobar osećaj u vezi sa intervencijom ili lekarom koji će je izvršiti je važan zbog pozitivnog ishoda. Međutim, ako do ovog trenutka nemate jasan i čvrst stav po pitanju intervencije, možda je bolje da razgovarate sa doktorom ili da pauzirate termin. Moguće je odložiti intervenciju najkasnije 4 nedelje pre termina – posle toga nije moguće odlaganje. Preporučujemo da veče pred operaciju još jednom razmislite o tome šta će vam objektivno doneti operacija. Zbog čega ste se odlučili na operaciju u prvom trenutku? Kakvu promenu očekujete? Da li će vam ta promena doneti osećaj koji želite? Mirna i opuštena atmosfera u toku i nakon operacije od velike je važnosti, a zavisi ne samo od vaše smirenosti već i od harmoničnog odnosa izmedu lekara i pacijenta.

Koliko je operacija bolna?

Operacije pod opštom anestezijom, kao sto su zahvati na grudima, zahvati oblikovanja tela (stomak, zatezanje butina, usisavanje masnog tkiva), prolaze bezbolno. U zavisnosti od bolnih otoka i osetljivosti pacijenta, nakon operacije se mogu javiti kratkotrajni bolovi koji se mogu podneti. Ako se pojačaju, mogu se ublažiti lekovima. Međutim, sve operacije mogu se izvoditi i u epiduralnoj anesteziji. Operacije u predelu lica odvijaju se pod lokalnom anestezijom u polusnu (analgosedacija). U zavisnosti koliko je dubok polusan, pacijent manje ili više oseća bolove pri ubrizgavanju lokalne anestezije. Uz dobru saradnju, bol može potpuno izostati.

Kako ću izgledati nakon operacije?

Podrazumeva se da će biti otoka, modrica i drugih nelagodnosti, kao što su zavoji, osećaj zategnutosti itd. Ovo nestaje za nekoliko dana, maksimalno za nekoliko nedelja. Ukoliko ste motivisani da promenite svoj izgled, onda ova postoperativna faza neće biti nikakav problem. Lekar će vas na razgovoru uputiti u sve pojedinosti zahvata.

Hoću li moći da izlazim iz kuće?

Kod operacija oblikovanja tela, kao što su isisavanje masnog tkiva, zatezanje stomaka i operacije grudi, nema vremenskih restrikcija u pogledu boravka kod kuće i izbegavanja druženja. Međutim, kod operacija lica mora se računati na 8-14 dana društvene „apstinencije“. Otoci i modrice se kod nekih pacijenata zadržavaju duže nego kod drugih, tako da neki pacijenti već nakon nekoliko dana izgledaju sasvim „normalno“. U proseku, uobičajen period ostanka kod kuće i privremenog prekida druženja je 10-14 dana. Ovo naravno zavisi i od tipa operacije koja je izvedena na licu. Ako se radi o kombinovanoj operaciji i više zahvata, kao što je zatezanje lica sa korekcijom kapaka ili nosa, onda će otoci potrajati barem tri nedelje.

Zadržavanje na klinici

Zahvaljujući modernim operativnim tehnikama i najnovijim dostignućima u anesteziologiji, boravak na klinici se svodi na nužno zadržavanje. U fokusu su potrebe pacijenta, tako da se može dogoditi da neko već isti dan napusti kliniku – ukoliko lekar proceni da je bezbedno. Pravilo je: Zatezanje čela-obrva 2-3 dana Zatezanje lica 3 dana Očni kapci 1-2 dana Uši 1 dan Usne 1 dan Povećavanje grudi 1-2 dana Smanjivanje grudi 3-4 dana Zatezanje grudi 3-4 dana Zatezanje stomaka 3-5 dana Zatezanje butina (unutrašnja strana) 2-3 dana Zatezanje sedalnog dela 2-3 dana Liposukcija 1-2 dana U zavisnosti od postupka i odabrane operacije, u narednih 3-6 nedelja nakon operacije potrebno je izbegavati sport, sunce, solarijum i saunu.

Da li silikonski implantati bezbedni za dojku?

CE sertificirani implantati su apsolutno sigurni. Zahvaljujući razvoju tehnologije u proteklom periodu, ovi implantati su daleko bolji nego implantati od npr. pre tri godine.

Koja je starosna granica za izvođenje estetske operacije?

Ukoliko se radi o zdravom kandidatu za estetsku operaciju, gde je i anesteziolog saglasan, nema razloga odbiti pacijenta. Međutim, poželjno je da pacijent bude punoletan. Maloletni pacijenti ne mogu da se operišu bez saglasnosti roditelja ili staratelja.

Koliko dugo traju efekti face liftinga?

Pitanje trajnosti face liftinga se postavlja samo kod tzv. kožnog liftinga (zatezanje kože lica ali, ne i mišića). U tom slučaju, efekti mogu trajati veoma dugo, čak i po nekoliko meseci.

Da li će mi ostati veliki ožiljci nakon operacije?

Pitanje ožiljaka treba da se ograniči na to ne koliki su, nego da li su vidljivi ili ne. Nakon korektno urađene estetske operacije ožiljci su ponekad nevidljivi i za eksperte. Kvalitet ožiljka i njegova vidljivost zavise umnogome od tipa i kvaliteta kože, ali i od operativne tehnike i veštine lekara da ih „sakrije“ u naborima ili predelima gde se i nakon zarastanja neće videti.