Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Korekcija nosa

Operacija nosa jedan je od najzahtevnijih zahvata u plastičnoj hirurgiji glave i vrata. Poznavanje različitih metoda i njihovo korišćenje jedino vodi prema postizanju optimalnih rezultata, a to je dobra funkcionalnost nosa, čime je osigurano normalno disanje, skladan izgled celokupnog lica i zadovoljstvo pacijenata.

Današnji pristup rinoplastici znatno je drugačiji nego ranije. Nos se više ne posmatra izolovano, već se posmatra kao jedan segment u celokupnom izgledu lica. Stoga se prilikom odabira izgleda nosa i vrste zahvata gleda kako dovesti nos u optimalan odnos sa postojećim strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo.

Cilj estetskog zahvata na nosu nije izmeniti nečiji izgled iz korena. Cilj je oblikovati nos u skladu sa ostalim delovima lica i na taj način postići skladan i harmoničan izgled.

Prilikom korekcije nosa mogu se ukloniti sledeći problemi:

  • grba na dorzumu
  • krivi, predugačak ili prekratak nos
  • široka nosna piramida
  • nosni vršak koji je nepravilan
  • previše širok ili pak izrazito uzak nos
  • asimetrične ili preširoke nosnice itd.

Operacijom se mogu oblikovati i koštane i hrskavične strukture nosa.

Ono što treba imati u vidu jeste da je izgled nosa predoređen početnim oblikom i dimenzijama. Stoga se ne preporučuje radikalna redukcija nosnih struktura, jer to može dovesti do slabljenja temeljne potpore samog nosa.

Željeni ishod i očekivani rezultat korekcije umnogome zavise od čvrstoće i debljine kože, kao i mekotkivnog pokrivača, koji takođe određuju u kom obimu se nos može promeniti. Pošto se tokom operacije ne menja kožni pokrivač (jer nakon operacije koža mora prekriti prethodno oblikovane hrskavice), preterana redukcija hrskavica i kosti može se ispoljiti neadekvatnom adaptacijom kože, što se naročito ispoljava kod osoba sa masnom kožom.

Šta treba da znate pre operacije

Operacije nosa se izvode u opštoj anesteziji. Posebni tamponi ostaju u nosu do 3 dana, a spoljna imobilizacija nosa se skida nakon 7-12 dana.
Operativni zahvat najčešće traje oko 60 minuta. Pacijent ostaje na klinici par sati nakon operacije i posle može da napusti kliniku. U posebnim slučajevima može se ostati 1-3 dana na klinici. Ožiljci se uglavnom nalaze sa unutrašnje strane nosa te nisu vidljivi drugima. Pojavljivanje u javnosti je preporučljivo 10-14 dana nakon operacije.