Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Botoks

Botoks: sve što ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

Botoks (botulinum toxin A) je protein koji se dobija iz bakterije Clostridium botulinum. Interesantno je da botoks ima negativno dejstvo ukoliko se nalazi u hrani (izaziva oboljenje koje se naziva botulizam), a pozitivno deluje tek kada se prečisti i koristi za različite estetske tretmane.

Gde se koristi?

Botoks je stekao veliku popularnost zahvaljujući plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, postavši jedan od ključnih elemenata terapije u tretmanu bora na licu i vratu, a može se koristiti i u druge svrhe (na primer, kod pojačanog znojenja ili kod otklanjanja bolova u predelu vrata i leđa i tretmanu migrena).

Kome je namenjen?

Ova supstanca je veoma zahvalna kao sredstvo za ublažavanje i uklanjanje posledica opuštanja mišića lica i bora nastalih usled snažne mimike. Zbog toga je veoma popularan kod žena i muškaraca u srednjem životnom dobu, jer na vrlo jednostavan i efikasan način otklanja duboke brazde na čelu, bore u uglovima i oko očiju, vertikalne bore između obrva, na nosu i oko nosa, a može se primeniti i u terapiji regulisanja asimetrije kapaka ili obrva i postizanja skladnosti lica.

Kako botoks deluje?

Botoks trenutno blokira nervne impulse mišića koji se nalaze ispod i oko bora. Važno je da se koristi u malim dozama, da bi efekat bio potpun. Nakon apliciranja, bore se gube (jer nema više mišićnih impulsa koji ih prouzrokuju) a koža postaje glatkija i odmornija.

U kojim slučajevima odabrati tretman botoksom?

 • asimetrija kapaka i obrva
 • postizanje skladnosti lica (harmonizacija lica)
 • duboke vertikalne bore na čelu i između obrva
 • bore oko i u uglovima očiju
 • bore na i oko nosa
 • bore na vratu

Koje su prednosti ovog tretmana?

Brzo i jednostavno do glatke i zategnutije kože - tretman botoksom traje od 15 do 30 minuta. Procedura je jednostavna: mikroiglama se ubrizgavaju male količine rastvora na prethodno obeleženim mestima duž lica. Prvi efekti su vidljivi nakon 72h, a pravi nakon 7 dana.
Bez bola - ovaj tretman nije bolan, te ne zahteva primenu anestetika. Osetićete samo blago peckanje i ubod igle.

Nije skup - tretman botoksom je među jeftinijim estetskim zahvatima. Pri tom, radi se dva do tri puta godišnje, što vam omogućava da isplanirate svoj budžet.

Prirodan izgled kože - pogrešne su zablude da će ubrizgavanje botoksa dovesti do ukočenosti lica. Kada se nanosi u malim količinama, botoks se pravilno raspoređuje duž bore blokirajući mišiće koji se nalaze ispod mesta aplikacije. Retki su slučajevi kada botoks deluje i na okolne mišiće lica, što može dovesti do ukočenosti i otežane mimike.

Nema ozbiljnih posledica - tretman botoksom namenjen je svim zdravim osobama od 18 do 65 godina bez bojazni da će dovesti do ozbiljnih posledica. Jedino se može javiti crvenilo na mestima oko uboda, koje prolazi u roku od sat vremena nakon tretmana. Ako se pojave ozbiljnije nuspojave, uglavnom se radi o glavobolji, spuštenosti gornjeg kapka (koja prolazi nakon nekoliko dana) ili otoku ili podlivu na mestu uboda (koji takođe brzo prolaze).

Koji su nedostaci ovog tretmana?

Jedan od glavnih nedostataka je to što tretman botoksom nije trajno rešenje za uklanjanje bora. Efekti botoksa traju od 4 do 6 meseci, nakon čega je potrebno ponoviti tretman da bi se održao mladalački izgled kože lica i vrata. Poželjno je pronaći alternativno rešenje jer nije preporučljivo koristiti ovaj tretman dugoročno. Može se kombinovati i sa drugim preparatima (kao što je hijaluron), radi dugotrajnijeg efekta.

Takođe, botoks ima samo lokalizovano dejstvo, što znači da ima efekat samo na regiji na kojoj se primenjuje. U nekim slučajevima mogu se javiti otoci i modrice na mestu uboda.

U kratkim crtama

 • Podmlađuje i osvežava kožu lica i vrata
 • Traje svega 15 minuta
 • Ne boli
 • Nije skup
 • Prirodan izgled bez ozbiljnih posledica