Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Liposkulptura

Dobro je poznato da zategnutost određenog dela tela zavisi od masnih tkiva koja se nalaze ispod kože. Liposkulptura je estetska operacija kojom se masna tkiva iz jednog predela tela prebacuju u druge delove tela, kako bi taj drugi deo tela dobio željeni oblik i jedrinu. Ova metoda pomaže da se ta masna tkiva prebace u delove gde su potrebnija i ne predstavljaju „višak“.

Masno tkivo se kao prirodan filer (lipofiling) koristi za povećanje jagodina, usana i popunjavanje bora. Malim ubodima u uslovima lokalne anestezije čitavo lice se može osvežiti dodavanjem male količine prirodnih filera, što mu daje svežinu i prirodnost.

Masno tkivo je izuzetno bogato matičnim ćelijama i faktorima rasta, što suštinski doprinosi podmlađivanju. Na taj način, procedura koju nazivamo lipofiling u sebi uvek sadrži i PRP. Ovaj tretman se naročito preporučuje za trajno saniranje udubljenih ožiljaka na licu.

Liposkulptura lica

Cilj: Preoblikovanje lica, korekcija asimetrije, neravnina, dubokih bora oko nosa i usana kao i podebljavanje tankih usana i jagodica sopstvenim masnim tkivom.

Operativna tehnika: Tankim kanilama za liposukciju aspirira se potrebna količina masti, najčešće sa podbratka, butina ili trbuha i nakon pripreme ubrizga potkožno u više slojeva na željeno mesto.

Trajanje procedure i anestezija: Procedura obično traje 30 - 45 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Oporavak: Jedan dan nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od prekomerne mimike lica. S obzirom na nepredvidivi stepen resorpcije masnog tkiva, postupak ponekad treba ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

Retke komplikacije: Blagi otok i retki hematomi.

Liposkulptura tela i lica

Operacija `usisavanja` sala kroz male rezove na kozi poznata je kao liposukcija. Uklanjanjamo višak masnih naslaga sa delova u kojima se nagomilavaju (podvaljak, nadlaktice, stomak, butine, kolena, potkolenice, leđa). Ukoliko ima potrebe, masno tkivo se pročisti i vrati na mesta gde nedostaje ii ga ima manje (bore, usne, jagodice, zadnjica, listovi ...) `Vajanje` tela i lica se često kombinuje sa drugim estetskim operacijama radi postizanja optimalnog rezultata. Postoperativno, ukoliko je potrebno, nose se specijalni steznici nekoliko nedelja. Za manje intervencije koristi se lokalna anestezija, a periduralna sa analgosedacijom za veće zahvate. U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposkulptura može trajati od 1 - 5 sati. Već par sati nakon operacije pacijent može da napusti kliniku. Ožiljci su mali i sakriveni u prirodne nabore koze. Kod manjih intervencija možete se vratiti aktivnostima već nakon par dana. U slučaju većih potrebno je sačekati i do dve nedelje.