Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Korekcija zadnjice

Povećanje i podizanje zadnjice

Jedra i obla zadnjica postala je estetski imperativ među današnjim damama, bez obzira na godine. Da biste postigle najbolje rezultate, preporučuju se sledeći načini povećanja zadnjice:

  • ugrađivanje adekvatnih implantata u muskularni predeo zadnjice
  • slobodna transplantacija masnih ćelija u potkožni predeo ovog regiona

Obe hirurške metode se izvode pod opštom anestezijom, pri čemu postoperativna hospitalizacija ne prelazi period od 1 – 2 dana. Preporučeno je izostavljanje sportske aktivnosti i fizičkog naprezanja u periodu od četiri nedelje i nošenje steznika 5 – 6 nedelja.

Kod korekcije zadnjice slobodnom transplantacijom masnih ćelija može doći do delimičnog gubitka transplantiranih ćelija, zbog čega se ovaj hirurški zahvat mora ponoviti da bi se dostigao željeni efekat.

Zatezanje zadnjice

Kod operacija zatezanja zadnjice primenjuje se princip hirurške intervencije, pri kojima se odstranjuje višak kože, uz uvažavanje specifičnosti određenog regiona. Vrsta hirurške intervencije se uvek prilagođava anatomiji tela, tako da rezovi i ožiljci ostanu ili duboko skriveni ili položeni da se mogu pokriti odećom.

Kod zatezanja zadnjice moguće je da se opuštena koža delimično zategne i umetanjem podesnih implantata (slično kao i kod povećavanja dojke), čime se postiže lepši oblik i veći volumen zadnjice, uz sasvim diskretan ožiljak.

Ova operacija se izvodi pod opštom anestezijom, a nakon operacije se nosi specijalni mider ili steznik, zbog neophodno potrebne kompresije operativnog predela. Sportske aktivnosti se ne smeju upražnjavati u periodu od četiri nedelje.

Oblikovanje butina, zadnjice i potkolenica

Oblikovanje butina, zadnjice i potkolenica vrši se sopstvenim masnim tkivom ili silikonskim protezama posebno dizajniranim za te delove tela. Masno tkivo se prethodno izvuče liposukcijom iz delova gde neće nedostajati ili se vrši umetanje silikonske proteze. Operacija obično traje oko 1-2 sata i izvodi se u opštoj anesteziji ili pod anestezijom u periduralnom bloku. Već par sati nakon operacije pacijent može da napusti kliniku, a po želji može ostati i 2-3 dana. Ožiljci se kriju u prirodnim naborima kože, ispod glutealne brazde, te se ne mogu videti. Nakon nekoliko dana možete se vratiti uobičajenim aktivnostima. Ipak, preporučuje se uzdržavanje od većih fizičkih napora u periodu od mesec dana.

Korekcija zadnjice

Povećavanje, odnosno podizanje glutealne regije ili zadnjice vrši se uz pomoć silikonskih implantata ili sopstvenim masnim tkivom. Smanjivanje i podizanje iste regije vrši se liposukcijom koja je opisana u liposkulpturi tela ili liftingom zadnjice (tanga lift).

Implantati se ubacuju kroz jedan mali vertikalni rez u gornjem delu glutealne brazde, neposredno ispod trtične kosti, i taj je rez zajednički za obe strane. Kroz njega se postavljaju proteze u prostor ispod velikog glutealnog mišića. Jednostavniji način je povećavanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom koje se prethodno liposukcijom izvuče iz regija gde ga ima u višku (korekcija celulita).

Operacija se izvodi u periduralnom bloku i traje oko 1.5 čas. Prvih nekoliko dana nakon operacije je otežano sedenje, a konci se uklanjaju nakon sedam dana. Komplikacije su retke, a mogu sadržati otok i neprijatnost pri sedenju prvih nedelja. Zbog velike količine masnog tkiva koja mora biti ubačena, moguće je da će doći do brze resorpcije masti ili formiranja manjih cisti.