Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Abdominoplastika (uklanjanje viška kože sa stomaka)

Uspeli ste da izgubite 10 ili 20 kilograma viška? Sjajno! Ali, zašto i dalje niste zadovoljni svojim izgledom? Verovatno zato što se koža sa vašeg stomaka opustila i počela da visi, a tu su i nezaobilazne strije i opušteni mišići. To definitivno nije izgled koji zaslužujete – ne posle ovakvog uspeha.

Iako je nakupljanje masnog tkiva u području abdomena stvar genetike, mnoge žene, a u poslednje vreme i muškarci, suočavaju se sa velikim promenama u težini. Kod žena, najčešće se radi o postporođajnoj kilaži, koja dodatno utiče na elastičnost kože u predelu abdomena i porođajem oslabljene trbušne mišiće. Sa druge strane, muškarci nemaju brigu oko porođaja, ali nisu manje zaštićeni od gojenja i nakupljanja masnog tkiva u predelu abdomena.

Glavna prednost abdominoplastike je u tome što zateže kožu, ali i mišiće koji su se odvojili i oslabili usled trudnoće ili ekstremnog gubljenja težine. Prilikom zahvata se može umanjiti i vidljivost strija (koja se javljaju kao posledica širenja kože), naročto onih koje su smeštene ispod pupka, što će vam povratiti izgled koji ste imali pre ovih drastičnih promena.

Abdominoplastika je dobar izbor za vas, ukoliko:

  • imate višak kože u predelu trbuha
  • koža izgleda obeženo
  • trbuh je povećan, obešen i vizuelno odskače od ostatka tela
  • trbušni mišići su se odvojili i oslabili
  • postoji izražen višak masnog tkiva u predelu trbuha

Svake godine na hiljade ljudi se podvrgava operacijama abdomena bez većih posledica. Potencijalni rizici su gotovo minimalni i ne postoje ozbiljnije komplikacije nakon zahvata. Ipak, preporučljivo je konsultovati se sa hirurgom ukoliko planirate trudnoću ili radite na smanjenu kilograma u budućnosti, zbog toga što ožiljci od prve abdominoplastike mogu uticati na uspešnost sledećeg zahvata.

Za više informacija o prednostima i nedostacima abdominoplastike, kontaktirajte doktora Dejana Milutinovića.

Oblikovanje struka - lifting stomaka

Jedino rešenje kod stomaka sa kojih koža visi usled trudnoće ili značajnog gubitka telesne težine je odstranjenje viška koze sa plastikom trbušnog zida (abdominoplastika). Operacija traje 2-3 sata i izvodi se u opštoj anesteziji. Kod većih zahvata preporučuje se da pacijent boravi 2-5 dana na klinici, nakon čega se pušta na kućno lečenje. Ožiljak se krije u donjem delu stomaka, tzv. bikini ožiljak, ali može biti i oko novonapravljenog pupka (ako ga je potrebno napraviti). Nakon 10-14 dana možete se vratiti uobičajenim aktivnostima. Nosi se pojas oko mesec dana i preporučuje uzdržavanje od većih fizičkih napora u tom periodu.