Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Oblikovanje grudi

Žene koje žele da poboljšaju oblik i veličinu svojih grudi to mogu učiniti zahvaljujući sledećim tehnikama:

Povećanje grudi implatantima – ako žele veće grudi
Podizanje grudi ili mastopeksija – ako žele lepše oblikovane, oblije i punije grudi
Istovremeno podizanje i povećanje – ako žele i veće i punije grudi

Pogrešno je uverenje da opuštanje grudi dolazi jedino zbog starosti. Ono je uobičajeno i kod žena koje su imale jedan ili više porođaja, posebno ako su dojile ili su naglo smanjile telesnu težinu. Idealna kandidatkinja za istovremeno povećanje grudi implantatima i njihovo podizanje je ona koja ima izrazito opuštene grudi.

U zavisnosti od toga koliko su se grudi opustile, hirurg će preporučiti koja hirurška procedura će dati najbolji rezultat. Ako je koža opuštena u većoj meri, njenim zatezanjem doći će i do promene pozicije bradavice, što se mora uzeti u obzir prilikom intervencije. Ako bradavice streme naniže, one mogu da se premeste tako da zadovoljavaju estetske kriterijume.

Mastopeksija je stoga kompleksna intervencija, jer zahteva uklanjanje viška kože na grudima, postavljanje implantanata koji menjaju veličinu i oblik dojki, uz neminovno premeštanje bradavica. Rezultat? Lepše, mlađe i remodelovane grudi.

Podizanje i smanjivanje grudi

Oblik i velicina grudi mogu se razlicitim hirurskim metodama promeniti. Postoji veliki broj operativnih tehnika za podizanje opustenih grudi i smanjivanje prevelikih grudi.
Trajanje: Operacija traje 2-3 sata.
Anestezija: Opšta anestezija.
Boravak na klinici: Kod podizanja grudi nije neophodan boravak na klinici, kod komplikovanijeg smanjivanja grudi pacijentkinja ostaje na klinici do 5 dana. Ukoliko su grudi veoma velike, moze biti neophodna drenaza. Grudnjak se mora nositi do 6 nedelja.
Ožiljci: Periareolarna tehnika ostavlja oziljak kruznog oblika oko bradavice; Vertikalna tehnika ostavlja kruzni oziljak oko bradavice i vertikalan oziljak nanize; Obrnuto T tehnika ostavlja kruzni, vertikalni i horizontalni oziljak. Konci se skidaju posle dve nedelje..
Povratak aktivnostima: Kancelarijski posao se moze nastaviti nakon jedne nedelje, treba izbegavati naprezanja najmanje 6 nedelja.

Povećavanje grudi

Povecanje velicine grudi i korekcija oblika, kao i otklanjanje ceste asimetrije grudi uglavnom se postize ugradnjom silikonskih proteza. Tokom priprema za operaciju razgovaramo sa Vama o vrstama, oblicima, velicinama proteza, kao i pristupima za ugradnju istih. Proteza se moze postaviti ispod ili iznad misica, rezom oko bradavice, kroz pazusnu jamu ili najcesce kroz nabor koze ispod dojke. Mlecna žlezda se ne oštecuje, tako da buduce majke mogu nesmetano da doje.
Trajanje: Operacija traje oko 1 cas.
Anestezija: Opsta anestezija.
Boravak na klinici: Moguc je odlazak par sati nakon operacije. Ponekad pacijenti zele da ostanu 1-3 dana na klinici. Preporucujemo nošenje grudnjaka 3-6 nedelja.
Ožiljci: Velicine 4-5 centimetara sa svake strane, sakriveni u prirodne nabore koze ili na prelazu pigmentisane u nepigmentisanu kozu.
Povratak aktivnostima: Rad u kancelariji je moguc nakon nekoliko dana, teza naprezanja bi trebalo izbegavati najmanje 6 nedelja nakon operacije.

Rekonstrukcija dojke

Cilj: Rekonstrukcija, odnosno nadoknadjivanje nepostojećeg tkiva dojke nakon amputacije ili kod urodjeno nerazvijene dojke.
Operativna tehnika: Amputirana dojka može se rekonstruisati na dva načina, uz pomoć silikonskog implantata ili sopstvenim tkivom. Primena implantata je lakši i jednostavniji način, ali pošto skoro uvek postoji nedostatak kože, ona se najpre mora proširiti ekspanzijom u prvom aktu primenom takozvanog tkivnog ekspandera, ili se odmah ubacuje Becker-ova proteza - ekspander koja trajno ostaje. U narednih nekoliko nedelja pacijentkinja dolazi na 5 - 7 dana kada se kroz posebno mesto na koži ubacuju manje količine fiziološkog rastvora, tako da dolazi do postepenog punjenja implantata do željenog volumena.
Primena sopstvenog tkiva sa trbuha ili ledja takodje je veoma zastupljena u rekonstrukciji dojke. Medjutim, savremeno lečenje maligne bolesti dojke danas podrazumeva i primarnu rekonstrukciju kada se bolesnici odmah nakon amputacije izvrši nadoknada izgubljene dojke.

Nekoliko meseci nakon operacije može se izvršiti rekonstrukcija bradavice sa kožom vaginalnih usana, sa delom bradavice zdrave dojke ili tetovažom, kao i eventualna dodatna korekcija u smislu postizanja simetrije sa drugom dojkom (smanjivanje i podizanje druge dojke).
Trajanje procedure i anestezija: Obe operativne tehnike izvode se u opštoj anesteziji, prva traje oko 1 - 1.5 čas, a druga mnogo duže.
Oporavak: Veoma kratak kod ubacivanja proteze - ekspandera, osim što treba dolaziti nekoliko nedelja zbog postepenog povećavanja volumena. Kod rekonstrukcije sopstvenim tkivom, odnosno kožno - mišićnim režnjevima, oporavak je znatno duži, jer se radi o velikom operativnom zahvatu.
Retke komplikacije: Otok, pojava seroma koji se produženo drenira, blaga asimetrija dojki, a kod rekonstrukcije tkivom sa stomaka retka pojava trbušne kile.

OPERACIJA dojki kod transseksualaca

Cilj: Smanjivanje ili amputacija dojki i oblikovanje prirodnih, ravnih muških grudi (posle genitalne transformacije ženskog pola u muški).
Operativna tehnika: Mlečna žlezda i višak kože odstranjuju se kroz kružni rez oko bradavice. Aspiraciona drenaža se postavlja i ostaje 48 sati.
Trajanje procedure i anestezija: Operacija se izvodi u opštoj anesteziji u trajanju od 1,5 - 2 časa, u zavisnosti od veličine dojki.
Oporavak: Neophodno je nošenje elastičnog kompresivnog zavoja oko nedelju dana. Konci se uklanjaju postepeno izmedju 10. i 14. dana.

Retke komplikacije: Naborana koža oko bradavice, koja se postepeno potpuno gubi nakon nekoliko meseci.