Budimska 2, 11000 Belgrade, Serbia 00381 11 3391258

Uklanjanje mladeža i kapilara

Tokom života, koža i potkožno tkivo podložni su stvaranju mladeža različite veličine i karakterističnog ponašanja. Najčešće se radi o dobroćudnim promenama, a lečenje zavisi od njihovih karakteristika. Neki mladeži se uklanjaju iz estetskih razloga, posebno ako su na licu, dok drugi predstavljaju takav skup tumora kod kojih je potrebno hirurško odstranjivanje. Ukoliko se mladež ili neka druga kožna promena uklone u ranoj fazi, odstranjuju se i sve kancerogene stanice, koje se vrlo retko ponovo javljuju.

Pored dobroćudnih, postoje i oni mladeži kojima je potrebno posvetiti više pažnje. To se odnosi na pigmentne promene koje menjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se javljaju nakon dvadesete godine života.

Metode za uklanjanje mladeža

U našoj klinici se, uz hiruršku metodu, nude se i alternativne metode uklanjanja mladeža i ostalih dobroćudnih promena: lasersko i radiofrekvencijsko uklanjanje.

Lasersko uklanjanje je najjednostavnija metoda za uklanjanje mladeža i ostalih kožnih promena. U većini slučajeva zahvat se obavlja bez anestezije. Izvodi se tako što se snop laserskog svetla usmerava pravo u mladež kako bi ga zagrejao i potom uništio. Bezbolno je i ne zahteva sečenje ni šavove na koži. Kod laserskog uklanjanja mladeža manja je verovatnoća da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja. Nakon što je laserski tretman gotov, na mestu gde je nekada bio mladež stvara se krasta. Ta krasta obično traje oko dve nedelje, a potom otpadne.

Važno: prilikom laserskog tretmana kožna promena se odstranjuje u celosti na mikroskopskom nivou i ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje patologu na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

Kod radiofrekvencije uklanja se samo promena na koži i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Na mestu izrasline neposredno nakon tretmana pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, a iste je veličine kao i uklonjena izraslina. Naredni korak je formiranje kraste, a nakon 7-10 dana formira se i sveži sloj kože koji se vremenom stapa sa okolnom kožom.

Nakon uklanjanja mladeža metodom radiofrekvencije mladež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gde se može utvrditi tip promene.